Slotverhaal
Hallo allemaal.
Na een periode van alles laten bezinken ben ik gister begonnen met het uitzoeken van mijn foto's.
Mijn reisgidsen erbij gehaald om alles weer op een rijtje te krijgen.
Ik was het een beetje kwijt.
3 weken met een goed gevuld programma en veel indrukken. Het vraagt veel van een mens.
Thuis komend....poes ziek ( zat verstopt...haarbol )
Auto stuk ( veer doormidden ) . CV ;geen warm water. Op mijn werk ( uren inleveren..het samen gevoel doet goed, collega's)
Dus het thuis gevoel is er weer voor 100%.
Dan is het prettig om even terug te gaan metmijn gedachten naarmijn vakantie.
Ik heb het getroffen met een leuke groep en reisleider Mike.
De groep, mensen die al heel wat reizen achter hun kiezen hebben, vonden net als ik,India heftig.
Nu achteraf kan ik ook wel zeggen dat ik hetapart vond, dat moet je gewoon een keer meemaken.
Ik wist niet wat ik daar tegen zou komen en het was schrikken. Eerst ook boos 'Moet dit nu zo??? Dit kan toch ook anders'.
Het gaat daar zo en niet anders. Het / Dit begrijpen heb ik aan kant gelegd en even mijn vakantie gevoel weer opgezocht.
Met een fietsriksja door Old Delhi is een avontuur op zich. Super smalle straatjes, overal winkeltjes en veel, heel veel mensen.
Een wonder dat je daar zonder ongelukken door komt.
Samen met Muriel aan het shoppen geweest. Muriel, een kleine Surinaamse opdonder,krijgt veel aandacht. Ze draagt gouden sieraden en wordt door elkewinkelieraangesproken. Als Murielschoenen past kom ik in gesprek met een andere winkelier. Ik schat hem op 25 jaar. Hij vraagt hoe oud ik ben.
In India is het zo dat vrouwen die net zo ou....jong zijn als ik ,thuis blijven. Nou, ik heb smoak net tepakn om dr tussen oet te gaon.. Om een lang verhaal kort te maken, omdat ik niets bij hem wil kopen biedt hij zijn diensten aan. Hij wil vanavond langs komen in het hotel en vraagt mijn kamernummer. Jammer dat er op dat moment geen spiegel in de buurt was, want ik had mijn gezicht wel es willen zien. Twas n hele mooi jongen, maarrr. ...hij en ik ...voel mij ineens oud. gatver..
Bijna elke dag gaat er een lokale gids mee. Ze vertellen van alles over de omgeving. India heeft een rijke geschiedenis. Maar je bent het vertelde ook snel weer kwijt. Af en toe gaat er een handelaar mee in de bus. Hij doet een poging iets te verkopen. Een handelaar in specerijen, thee en wierook doet goede zaken. Hij vraagt naar mijn haar 'Henna??' Ja, Henna. Dat verkoopt hij ook ,maar is het vergeten. Krijg een paar doosjes wierook en kruiden van hem .
De Taj Mahal maakt indruk. Het is een liefdesmonument.
Na de dood van zijn geliefde koningin Mumtaz Mahal in 1631, bouwt Mogol-vorst Shah Jahan een mausoleum van wit marmervoor haar.
20.000 arbeiders werken 22 jaar aan de bouw van het praalgraf. Ongelovelijk!!!!
In Khajuraho neemt een tuuktuuk ons ( Muriel en ik ) mee naar het armste gedeelte van de stad. De chauffeur is een student geschiedenis en heeft nu vakantie en probeert nu wat geld te verdienen. Hij vertelt over het kastensysteem in India.
Er zijn steeds meer jongeren die proberen uit de' lage kasten' te komen. Een Nederlandse dame is daar bezig methet op zetten van een school.
Ze gaat samen met een hulporganisatie alle huisjes bij langs om kinderen te zoeken. Als ze ze gevonden heeft, worden ze ingeent tegen Polio en de gegevens + geboortedatumworden op buitenmuur geverfd.
We komen bij het armste gezin...Moeder is overleden na geboorte 3de kind. Als we het huisje binnenstappen zitten er 2 jongetjes ( 2 en 4 jaar)op een matras.
Onze student praat even met ze en schiet vol.
Zusje van 3 maand is overleden en ze zijn al de hele dag alleen, want vader is op zoek naar werk.
Je zou kunnen zeggen...Wat een leuke vakantie. Maar dit is iets waar ik geen spijt van heb.Het heeft waarde voor mij.
Omdat het behoorlijk heet was in India begonnen we vroeg in de ochtend met ons programma.
En s'middags was een gedeelte van de groep te vinden in en rond het zwembad. Heerlijk , veel afgekletst.
1 Onderdeel van het programma niet mee gedaan. Fietstocht om 13 uur ..43 Graden.
Ik kan heel goed tegen warmte, maar vond dit niet verstandig. Blij toe. De fietsers zijn behoorlijk in problemen gekomen.
En ik lag 2 uren met schrijver Ton van Reen in het zwembad te kletsen.
Nepal was voor mij zoals zus Hansiena schreef het slagroom op mijn toetje. Was ook mijn eerste keus en een goede keus.
Niet zo warm, schoner, rustiger en prachtige natuur. De ochtend wandeling was prachtig. Van Naudanda naar Sarangot
Pokhara en omgeving heeft indruk gemaakt en blijft op mijn verlanglijstje staan. 2 dagen was gewoon te kort.
Khatmandu weer zo'n gigantisch grote stad. Een bezoekje gebracht aan de Levende Godin Kumari ( ook gezien ) en de Swayambhunath tempel (appentempel).
En Pashupathinath net als Varanasiin India de plekken waar crematies plaats vinden..Apart hoor!!
Kreeg gister een mail van Marja....Carla is gisteren thuis gekomen vanuit Kathmandu... ..Gelukkig weer thuis!!
21 daagse rondreis India & Nepal was spannend, indrukwekkend, gezellig, leerzaam en heel mooi
India was achteraf, goed gezien te hebben.
En Nepal is nog niet van me af.
Dat zijn jullie wel.
Dit is mijn laatste verhaal en misschien tot de volgende keer.
Fijn dat ik dit met jullie mocht delen.
Namaste
Harma
Mooi afsluitend verhaal Harma! En leuk dat je nu na een paar weken thuis toch ineens nog weer heel anders naar India bent gaan kijken (naar mijn idee). Soms moeten dingen gewoon een poosje bezinken. En slagroom op een toetje lust je wel vaker dan 1 x, dus maar weer flink sparen voor een volgende reis naar Nepal, die je denk ik nu je er geweest bent, nog veel bewuster en doordachter mee zal maken.
Dikke kus!
ik sluit me helemaal bij m'n zus aan.. en we komen nog wel keer langs voor de foto's en nog meer verhalen!
xoxo linda..
He Harmpje, al heel wat van je gehoord, maar alles nog es te lezen is erg fijn.
Groetjes uit de Ardennen (alles goed en lekker weertje)
hallo meid
Leuk om alles nog eens weer na te lezen nu je alweer een tijdje thuis bent.
Hallo Harma,
Mooi om alles te lezen en vooral fijn dat je het naar je zin hebt gehad. Voor herhaling vatbaar. Gr. tot gauw
Je hebt er een mooi slotverhaal van geschreven,ik heb het weer met genoegen gelezen.Ben benieuwd naar de foto's!
Liefs van mij x
mooi verhaal meid .daar kun je toch met de foto s weer op terug kijke,logisch dat het heel veel indrukken heeft gemaakt meid .het is natuurlijk niet niks wij leven zo en hun zijn vreselijk arm .en dat is soms moeilijk te vatten natuurlijk he .maar je hebt een mooie eindverhaal geschreven heb het met plezier gelezen .het was een hele avondtuur en natuurlijk komt alles ook wel weer goed op het werk harma .daar gaan we voor he gr liefs jeltje
hoi harmpie
Bedankt voor je lieve,intensieve verhalen en fijn dat je dit met ons wilt delen.
liefs en een dikke smok van petra